PŘEMYSLOVSKÁ 1939/28, PRAHA 3    +420 246 090 246

Jak se po zimě postarat o svou nemovitost

Jak se po zimě postarat o svou nemovitost

14.04.2020

Pokud chcete, aby nemovitost neztrácela svou hodnotu, je nutné do ní pravidelně investovat. Síť realitních kanceláří CENTURY 21 Czech Republic připravila přehled nejdůležitějších úkonů, které je potřeba udělat v jarních měsících roku.

Při odzimování nemovitosti je důležité zkontrolovat střechu a okapy. Je možné, že vlivem sněhu, ledu nebo větru byla střecha poškozena, a mohlo by tak do domu zatékat. Zatékání do nemovitosti by potom mohlo způsobit mnoho dalších problémů, především znehodnocení nemovitosti. To samé se týká okapů. Mohly být přes zimu poškozeny a mohou někde téct, což také způsobuje řadu nešvarů. U nemovitostí, které mají studnu, je vhodné ji nechat vyčistit a případně vydezinfikovat.

Zahrada potřebuje péči

Udržovaná zahrada pomáhá zvýšit atraktivitu nemovitosti. „Nejdříve zkontrolujte stav svých pomocníků, případně nechte opravit rozbité nářadí nebo dokupte nové. Dílny a kůlny jsou vděčným místem pro nejrůznější zloděje, kteří je přes zimu hojně navštěvují. Tuší, že právě tahle místa jsou v době sněhu a mrazu mimo naši pozornost. Především chataři s tím mají často problém. Dopusťte také vodu do venkovního potrubí, které jste před zimou vypustili. Určitě zkontrolujte, zda nedošlo vlivem zimy k jeho poškození.

První sluneční paprsky jsou ideální na to, abyste provzdušnili trávník.  Doporučujem použít vertikutátor. Díky nožům zasekávajícím se do půdy zhruba jeden centimetr pod povrch bude moci tráva lépe dýchat i přijímat vodu a živiny. Po vertikutaci je potřeba zatravněnou plochu pohnojit a pořádně zalít.

Ještě před samotnou výsadbou je potřeba přerýt nebo prokypřit záhony, aby se půda provzdušnila, a pohnojit je – ideálně vlastním kompostem.

Správné odzimování bazénu ušetří spoustu práce

Na odzimování bazénu je ideální doba, když se teploty začnou pohybovat kolem 15 °C. V první fázi je důležité odkrýt bazén, ať už je přikrytý běžnou plachtou, nebo nějakým speciálním krytem. Nejprve ale z jeho povrchu odstraňte případné nečistoty, vyhnete se tak tomu, že vám napadají přímo do bazénu.

Přestože byl bazén přikrytý, je možné, že se do něho dostaly nečistoty. K jejich odstranění vám poslouží bazénový vysavač. Pokud ho nemáte, je potřeba nečistoty vybrat jiným způsobem, například síťkou na dno.

Pak už přichází čas na připojení bazénové filtrace. Předtím ještě zkontrolujte úplnost a nepoškozenost všech těsnění. Začněte napouštět vodu, a to nejméně do poloviny výšky okna skimmeru. Doporučujeme použít vodu z vodovodního řadu, protože je již upravená. Často se ale kvůli úspoře využívá voda ze studny. U tohoto druhu vody musíme myslet na to, že její úprava je výrazně složitější, jelikož voda ze studny může obsahovat různé mechanické části, jako je kal, výrazně vyšší podíl minerálů, příměsi kovů a podobně.

Než začnete vodu jakkoli čistit, je třeba jí dát po napuštění první terapii – bazén šok. V tomto ohledu záleží na tom, zda jste vodu napouštěli z řadu, nebo ze studny. Vodu z městského řadu stačí pouze šokově upravit pomocí speciálního přípravku. Poté je dobré ji nechat 24 hodin filtrovat bez koupání. Za dva až tři dny můžete vodu začít čistit pomocí tablet. Voda ze studny může být tvrdá a může obsahovat nežádoucí ionty či tvrdé kovy. Běžné filtrace toto nezvládají, a proto je nutné použít speciální přípravek na odstranění těchto látek. „Nejdůležitější pro kvalitu vody a spotřebu chemie po celou sezonu je nastavení pH. Pomocí proužků, tabletových testerů, kapkového testeru nebo jiných měřičů zkontrolujte jeho hodnotu. Ideální rozmezí, ve kterém by se pH mělo pohybovat, je 6,8 až 7,2,

Krásné jarní dny Vám přeje

CENTURY 21 Ruby

Zdroj: Martin Macháček, CENTURY 21 Czech Republic, 14.4.2020. Dostupné z: https://www.century21.cz/clanek/century-21-radi-jak-se-po-zime-postarat-o-svou-nemovitost-19196458