PŘEMYSLOVSKÁ 1939/28, PRAHA 3    +420 246 090 246

Pronájem nemovitosti – rady, tipy, doporučení

Jak najít to, co opravdu hledáte?

10.04.2019

Pronájem nemovitosti patří v současné době k běžné situaci na trhu s bydlením. Vzhledem k neustále rostoucím cenám nemovitostí se mnohdy jedná o jediný způsob, jak získat dostupné bydlení. Jak postupovat, abyste našli, co opravdu hledáte? Provedeme Vás krok za krokem.

Vyhledání vhodné nemovitosti

Vyhledání vhodné nemovitosti může nový nájemce provádět na vlastní pěst. Nutno ovšem upozornit, že se jedná o časově velmi náročnou záležitost. Pokud preferujete šetřit svůj drahocenný čas a energii raději věnovat jiným příjemnějším činnostem, určitě se spolehněte na dobré služby spolehlivého realitního makléře. Náš tým je Vám plně k dispozici, neváhejte nás kontaktovat.

Prohlídka nemovitosti

V předem vytipovaných bytech či domech si sjednejte schůzku. S sebou doporučujeme vzít jako odbornou pomoc Vašeho realitního makléře. Nemovitost, o kterou máte zájem, budete procházet s jejím majitelem či jeho zástupcem v podobě realitního makléře. Je to prostor pro Vás, ve kterém si můžete vše důkladně obhlédnout, zkontrolovat, ujasnit, a hlavně se zeptat na to, co Vás v souvislosti s objektem nebo předmětným pronájmem zajímá. Stěhování do nového je vždy náročné, proto je dobré si vše předem důkladně promyslet. Předejdete tím budoucím nespokojenostem.

Rezervace nemovitosti

Dalším krokem na cestě k pronájmu je podpis tzv. rezervační smlouvy pronajímatelem a nájemcem, na jejímž základě dojde ke složení rezervačního poplatku a nemovitost se tímto přestane nabízet na trhu.

Podpis nájemní smlouvy

Smlouvu o nájmu spolu uzavírají pronajímatel a nájemce a jsou v ní specifikovány podmínky pronájmu včetně délky jeho trvání, výše nájemného a kauce (jistiny). Popsán v ní je i faktický stav nemovitosti, který by měl odpovídat skutečnosti. Doporučujeme tomuto bodu věnovat zvýšenou pozornost, předejdete tak možným budoucím neshodám a finančním výdajům navíc. Proto smlouvu o nájmu nepodepisujte nikdy před tím, než byt nebo dům zkontrolujete. Vyhraďte si na to patřičný čas a vše s majitelem či zástupcem realitní kanceláře znovu projděte.

Předávací protokol

Spolu s podpisem nájemní smlouvy se vyplňuje i předávací protokol, který pro nájemce připraví pronajímatel nebo realitní makléř. Do protokolu se zapíše stav pronajímaného objektu, včetně případných potíží či závad, které by měl majitel do určitého stanoveného termínu uvést do pořádku. Věnujte proto předávacímu protokolu zvýšenou pozornost.

Převod energií

Posledním, avšak neméně důležitým krokem je finální převod energií na pronajímatele. Součástí tohoto procesu je vyplnění příslušných formulářů na převod energií na nového obyvatele. 

Uvažujte o pronájmu nemovitosti z pozice pronajímatele či nájemce a přejete si, aby všechny kroky byly řádně ošetřeny s minimem času a energie investovanými z Vaší strany? Neváhejte se na nás obrátit. Společnost Century 21 Ruby je Vám plně k dispozici s nabídkou komplexních služeb.